Soteby’s: Umetnička slika se samouništila usred aukcije

To se još nije dogodilo: slika Banksija, poznatog strit-umetnika, samouništila se u trenutku kad je poslednji udarac čekićem označio kraj njene aukcijske prodaje, objavila je na svojoj internet stranicu aukcijska kuća Sotheby’s (www.sothebys.com).

Slika „Devojčica s balonom“ upravo je pred samouništenje postigla novu rekordnu cenu za delo poznatog umetnika od 1,4 miliona dolara. Raniji rekord držao se od 2008. godine.

Sliku je uramio umetnik i pretpostavlja se da je, i inače poznat po sklonosti političkom humoru, mehanizam samouništenja ugradio u ram.

(Slika skinuta sa sajta aukcijske kuće Sotheby’s).

Aukcijska kuća na svojoj stranici navodi da je Banksi, jedan od najkontroverznijih graffiti- umetnika, anoniman, ali i da je rodjen 1973. godine.

Vikipedija tvrdi da svoj identitet nije uspeo da sakrije iako je pokušao! Ali Gardijan je utvrdio da mu je pravo ime Robert Banks i da je rodjen 1974. godine, a BBC da mu je pravo ime Robin Banks.

U svakom slučaju, stručnjaci aukcijske kuće Sotheby’s smatraju da je današnjim incidentom ušao u svetsku istoriju instant umetnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com