Fiskalni savet već kritikovao povećanje penzija, plata u javnom sektoru, jednokratnu isplatu za decu

Fiskalni savet Republike Srbije kritikovao je vanredno povećanje plata u javnom sektoru i penzija, kao i jednokratnu isplatu po 10 000 dinara svoj deci staroj do 16 godina čim su pre par meseci sa najvišeg mesta najavljene.

Fiskalni savet je ocenio da vodjenje fiskalne politike na osnovu diskrecionih odluka državnih zvaničnika već predstavlja veoma ozbiljan problem javnih finansija Srbije.

Taj Savet je kao verovatno najproblematičniju od svih novih mera označio vanredno povećanje penzija od 5,5 odsto, a vanredno povećanje zarada u odredjenim delovima javnog sektora kao dodatno unošenje nereda u neodgovarajući sistem zarada u javnom sektoru.

„Iako veličina ovog vanrednog povećanja penzija nema težinu da neposredno ugrozi stabilnost javnih finansija, ovo povećanje principijelno je veoma opasno i samim tim neprihvatljivo. Penzije su zbog svoje veličine ključne za održive finansije Srbije, uz plate u javnom sektoru, i zato njihovo povećanje ne sme da se odredjuje proizvoljno, već samo na osnovu objektivnih ekonomskih parametara, koji uzimaju u obzir sposobnost domaće privrede i finansija „, naveo je Fiskalni savet Republike Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com