Vlada Srbije utvrdila rebalans budžeta za 2023.godinu

Vlada Republike Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023.godinu odnosno rebalans ovogodišnjeg budžeta Republike.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je u budžetu Republike, od januara do avgusta ostvaren suficit od 31 5 milijardi dinara umesto planiranog deficita od 110,6 milijardi dinara.

„Rebalans budžeta radimo pre svega zbog boljih rezultata, dakle imamo jedan pozitivan rebalans i to zahvaljujući boljoj naplati prihoda u iznosu od čak 60,6 milijardi dinara. Ukupno planirani prihodi iznose 1904 milijarde dinara, rekao je Siniša Mali.

“ Rebalansom je predvidjen fiskalni deficit budžeta Republike od 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDPa.Dakle, imamo bolji rezultat nego što smo planirali, s obzirom na to da je projektovani deficit iznosio 3,3 odsto odnosno 264 milijarde dinara“ ocenjuje ministar finansija.

On kaže da će rebalans omogućiti povećanje plata za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite i za medicinske sestre i tehničare.

Od 1.oktobra biće povećane penzije takodje za 5,5 odsto, rekao je Mali.

Od 1.januara 2024.godine sledi još jedno povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru od oko 10 odsto, i još jedno povećanje penzija od 14,8 odsto.

On je podsetio i na pomoć majkama, odnosno po 10 000 dinara za svako dete do 16 godina, što je takodje obuhvaćeno rebalansom.

Dodatnih 23 milijarde dinara predvidjeno je za kapitalne projekte, pa će suma predvidjena u te svrhe biti povećana sa 427,2 milijarde dinara na 452,3 milijarde dinara,rekao je Mali i dodao da će sredstva za kapitalne investicije na nivou opšte države biti povećana sa 545,5 milijardi dinara na 584,6 milijardi dinara ili na 7,2 odsto BDPa

On je onda nabrojao šta sve od tih para možemo očekivati : obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za izložbu EKSPO,tunel u centru Beograda Karadjordjeva – Bulevar despota Stefana, beogradski metro, Fruškogorski koridor…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com