Gimnastička federacija SAD ponudila 215 miliona seksualno zlostavljanim sportistkinjama

Američka gimnastička federacija ponudila je 215 miliona dolara obeštećenja gimnastičarkama, koje su bile žrtva seksualnog zlostavljanja bivšeg lekara reprezentacije SAD u sportskoj gimnastici Larija Nasara.

Na sajtu Američke gimnastike federacije objavljena je detaljan sadržaj ponude.

Tužbu protiv Nasara podnelo je više od 300 sportistkinja, medju kojima su bile i olimpijske šampionke u gimnastici. Nasar je 2018. godine osudjen na kumulativnu viševekovnu kaznu zatvora, od čega minimalno mora da odsluži 100 godina.

On je neprimereno dodirivanje devojčica pravdao medicinskim razlozima.

Američka gimnastička federacija je, zbog ovog slučaja, 2018. godine proglasila bankrot. Tužiljama je ponuda data u okviru plana reorganizacije, kojim bi Američka gimnastička federacija trebalo da se izvuče iz bankrota,izveštava Njujork tajms.

Uz ponudu, gimnastičke su upozorene da im, ukoliko ponudu od 215 miliona dolara ne prihvate, ostaje da nastave sudski proces i onda se naplate iz polise osiguranja Američke gimnastičke federacije.

Advokat Džon Menli, koji zastupa više od 200 žrtava dr Nasara izjavio je da nije ovlašćen da odbaci ponudu, ali da u ime svojih klijentkinja može da kaže da su „veći izgledi da Donald Tramp podrži Bernija Sandersa nego žrtve ovu ponudu“.

Ranije je Univerzitet Mičigen isplatio 500 miliona dolara obeštećenja žrtva Larija Nasara. On je bio lekar klinike u kampusu te obrazovne institucije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com