Gore od najgorih prognoza: Dojče banka se vraća kući

Poslovni rezultati Dojče banke ispali su za prvi kvartal ove godine gori od najgorih prognoza finansijskih stručnjaka: prihodi banke su pali za pet odsto na 6,93 milijarde evra, a čista dobit od 120 miliona evra za 80% je manja od prošlogodišnjih 575 miliona evra.

Po rezultatima, Dojče banka značajno zaostaje ne samo za američkom nego i evropskom konkurencijom.

Posle tri godine zaredom okončane s gubicima, banka je nedavno otpustila šefa Uprave Džona Krajana, a na njegovo mesto je došao Kristijan Zevig dotad u banci zadužen za poslove s privatnim klijentima.

Zevig je danas ponovio odlučnost sprovodjenja teških rezova u banci, ali Handelsblatt ocenjuje da prve najavljene mere pokazuju da u Upravi još nema potpune saglasnosti oko buduće strategije.

Tek, Dojče banka će odustati od ambicije da postane globalni igrač i značajno ce smanjiti svoje aktivnosti u SAD. Banka će se koncentrisati na Evropu.

Sektori u kojima banka nije dovoljno rentabilna, pre svega investiciono bankarstvo, biće napušteni. Banka će se koncentrisati na osnovnu delatnost.

Zevig je za cilj postavio da do 2021. godine banka 65% prihoda ostvaruje iz „stabilnih izvora prihoda“ kao što su transakciono bankarstvo, poslovi s privatnim klijentima i upravljanje imovinom. Ti poslovi su 2017. godine činili 62% prihoda, tako da se postavljeni cilj čini skromnim, ocenjuje Handelsblatt.

Umesto da padaju, troškovi banke su u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal prošle porasli za 2%. Oštro smanjenje troškova u planu je novog šefa banke, koja je nekad bila simbol ekonomskog uspeha Nemačke.

Najavljenim smanjenjem broja zaposlenih biće pogodjena i Uprava: dosad je upravni odbor imao 12 članova. Tako neće ostati, najavio je Zevig.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com