Kontrola letenja ulaže u modernizaciju aerodroma u Srbiji

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore potpisala je ugovor sa Evropskom investicionom bankom o ulaganja u modernizaciju kontrole letenja i izgradnju novih i rekonstrukciju starih radarskih sistema na srpskim aerodromima, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ovaj ugovor je deo Programa modernizacije aerodroma SUSAN za period 2017-2021. godina vrednog 118 miliona evra koje treba da obezbede Kontrola letenja Srbije i Crne Gore iz sopstvenih sredstava i iz kredita Evropske investicione i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na sajtu Vlade se ističe da će najviše biti uloženo u niški aerodrom „Konstantin Veliki“ – 5,5 miliona evra u izgradnju kontrolnog tornja kako bi, navodi se, niški aerodrom mogao da se koristi kao alternativa beogradskom.

U Aerodrom Morava kod Kraljeva biće uloženo 850.000 evra, a u aerodrom Ponikve 400.000 evra. Novac iz ovog programa biće uložen i u izgradnju aneksa centra kontrole letenja i unapredjenje radio-navigacionih sredstava na i u zoni Aerodroma „Nikola Tesla“.

Odmah da se kaže da navedeni novac ni na koji način i nijednim delom ne predstavlja budžetska, dakle državna sredstva.

Prema medjunarodnim propisima Kontrola letenja Srbije i Crne gore novac koji zaradjuje obavljanjem svog posla može da koristi za pokrivanje sopstvenih troškova i modernizaciju poslova u vezi sa kontrolom leta. Sva nepotrošena sredstva, ako ih ima, dužna je da uputi u evropsku centralu kontrola letenja, a ne u nacionalni budžet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com