Gurijev: Bankrotstva ruske države neće biti

Sergej Gurijev, ruski ekonomista koji je pre par godina praktično emigrirao na Zapad i sada predaje na Pariskoj školi političkih nauka, rekao je da katastrofe – bankrotstva ruske države tokom 2015. i 2016. – godine neće biti.

Govoreći  o tome šta je izgubila Rusija prisajedinjenjem Krima, a povodom filma „Krim. Put u domovinu“, Gurijev je rekao da ozbiljnih ekonomskih potresa u ruskoj ekonomiji u sledeće dve godine neće biti ukoliko ne bude „sasvim novih ekonomskih grešaka“, koje on ne smatra neverovatnim.

Ruski BDP će, ukoliko se sadašnji trendovi nastave, ove godine pasti 3-4 odsto, Rusija se suočava sa recesijom koja će se nastaviti i u 2016. godini, ali u Rezervnom fondu Rusije ima dovoljno novca da se te dve godine prodju bez katastrofe, ali uz pad dohodaka i rast inflacije, rekao je Gurijev za list Vedomosti.

Ali šta će se desiti posle 2016. godine sasvim je nejasno, kaže on, i dodaje da ruske vlasti na to pitanje imaju sasvim jednostavan odgovor: cena nafte će porasti pre nego što Rezervni fond bude iscrpljen.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com