Hrvati saterali Sberbanku u kut?

Tako tvrde hrvatski mediji, a ne demantuju ni ruski: privremena uprava hrvatske privatne kompanije Agrokor pod državnom upravom saterala je u kut Sberbanku, najveću rusku poslovnu banku u vlasništvu ruske države.

Prema informaciji, koju je objavio Trgovački sud u Zagrebu, Agrokor je poveriocima priznao 5,5 milijardi evra duga (41,23 milijarde kuna), a kompletan dug Sberbanci od 1,1 milijardi evra je osporio.

Prema navodima Večernjeg lista, Sud u Londonu odbio je tužbu Sberbanke, koja, kako prenosi ruski list Komersant, pokušava deo svojih potraživanja da naplati iz Agrokorove imovine u trećim državama, kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Na užas komentatora na ruskim Internet forumima, sve se učestalije podseća da je Sberbanka još u julu priznala da svoj dug od Agrokora ne može naplatiti.

Da bi izbegao bankrotstvo, Agrokor do jula 2018. godine mora sa poveriocima da postigne sporazum o otpisu duga. Sberbanka odbija da učestvuje u pregovorima o otpisu. Mada se procenjuje da sudskim postupcima u trećim zemljama može naplatiti tek 115 miliona evra ili manje.

Privremena uprava Agrokora sad je Sberbanci uputila izazov: Agrokor moze i priznati dug Sberbanke (nepriznavanje je pravna smicalica), ako Sberbanka odustane od sudskih postupaka i ipak se priključi dogovorima oko otpisa.

Nedavno je agencija Moody’s procenila da će poverioci Agrokora naplatiti od 35 do 65 odsto svog duga, pre sumu bližu donjem nego gornjem procentu.

Za to vreme Sud u Zagrebu doneo je rešenje o zamrzavanju imovine Ivice Todorića, uključujući četvrtinu dvorca Kulmerovi dvori i devet računa u tri poslovne banke. Još nije utvrdjeno koliko se novca na tim računima nalazi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com