Las Vegas: Kad je auto bez vozača sreo prevazidjeni kamion

Prvi shuttle-autobus bez vozača vozio je uspešno dva sata po „Inovations district“-u u Las Vegasu, kad je eksperiment grubo prekinut bliskim susretom s jednim kamionom sa vozačem.

Kako izveštava britanski Gardijan, povredjenih nije bilo, a za udes je kriv kamion. Shuttle, koji nema ni volan ni papučicu za gas, svojim senzorima je registrovao kamion, koji se približavao i zaustavio se, dok je kamion nastavio da se kreće. Da je i kamion imao senzore ne bi došlo do nezgode, posle koje je shuttle još neko vreme ispunjavao svoju misiju, tvrde izveštaji sa lica mesta.

Ovo je, podseća Gardijan, prva regularna upotreba autobusa bez vozača u jednom američkom gradu. Autobus, u koji može da stane osam putnika, konstruisala je francuska firma Navya.

Zanimljivo da je maja 2016. godine automobil bez vozača kompanije Tesla svoje putovanje na Floridi završio sudarom s kamionom, pri čemu je poginuo Teslin vozač Džošua Braun, koji je eksperiment trebalo da nadgleda.

Američki nacionalni komitet za sigurnost u saobraćaju objavio je da je Teslin auto bez vozača vozio 10 milja brže od limita na putu na kome se nesreća dogodila. I upozorio da autopilot može biti korišćen samo na autoputevima ograničenog dostupa, odnosno medjudržavnim autoputevima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com