Hrvatski zatvori zaradili 1,9 miliona evra

Hrvatski zatvori su od prodaje proizvoda i usluga koje proizvode zatvorenici ostvarili u prvoj polovini ove godine 14,6 miliona kuna (1,9 miliona evra) prihoda, piše danas Poslovni dnevnik.

Hrvatska

Trenutno je sedam odsto zatvorenika radno angažovano izvan kaznionica, 61 odsto radi u zatvorima na pomoćno-tehničkim poslovima, a 32 procenta radi u radionicama poput poljoprivredne, metalske, grafičke i drvno-prerađivačke, navodi se u tekstu.

Zatvori su, kako se dodaje, poput malih fabrika novca generisanog radom zatvorenika za potrebe tih ustanova, a sve više i za tržište, čime ta mera resocijalizacije doprinosi i državnoj blagajni, iz koje se namiče 92,62 odsto novca za zatvorski sistem.

Prihodi od vlastite delatnosti zatvora iznose 6,16 odsto, i nastaju od prodaje proizvoda i robe, kao i pruženih usluga, u čemu najefikasnije kaznionice u Lepoglavi i Valturi sarađuju sa nizom kompanija, navodi se u tekstu.

Ostali prihodi i primanja od 1,22 procenta, najvećim delom potiču od novčanih podsticaja poljoprivrednim radionicama u zatvorima, ali i naplate štete od zatvorenika, sufinansiranja i refundacije troškova iz proteklih godina, pokazuju podaci hrvatskog Ministrstva pravosuđa.

Hrvatski zatvorski sistem je u prvih šest meseci ove godine imao prihode i primanja u ukupnom iznosu od 237,6 miliona kuna (31,7 miliona evra), u čemu su isplate iz državnog budžeta za finansiranje redovne delatnosti čine nešto više od 220 miliona, sopstveni prihodi od prodaje proizvoda i usluga oko 14,6 miliona, a ostali prihodi i primanja 2,9 miliona kuna, precizira Poslovni dnevnik.

Najviše sopstvene prihode, ostvarene prvenstveno radom zatvorenika, imaju zatvor u Lepoglavi – 4,5 miliona kuna (601 hiljada evra), zatvor u Valturi – 4,3 miliona kuna (574 hiljade evra), i kaznionica i zatvor u Požegi sa gotovo dva miliona kuna (oko 265 hiljada evra).

Kaznionica u Valturi je jača od Lepoglave u prihodima od prodaje sopstvenih proizvoda, i to mleka, mesa, povrća i đubriva, koji su joj u prvih šest meseci doneli oko tri miliona kuna, a kupci su im kompanije Agrolaguna, Podravka i Ažri. Na uslugama su zaradili oko 1,3 miliona kuna, a deo njih čine i usluge Servisa za tehnički pregled i registraciju vozila.

Zatvor u Lepoglavi je uspješniji u prihodima od usluga, među koje spadaju prodaja pića i priprema hrane, popravka i pranje automobila, zamena guma, izrada stolica i tov svinja, od čega je inkasirano 2,7 miliona kuna.

Na proizvodima „made in Lepoglava“, kao što su spavaće sobe, sedeće garniture, stolovi i stolice, raznovrstan metalni nameštaj, ali i na prodaji sopstvene proizvodnje vina i rakije, taj zatvor je zaradio 1,8 miliona kuna. Njihovi kupci iz drvnog programa su takođe kompanije, kao što su Dalmadom i Seda Plus iz Zagreba, piše Poslovni dnevnik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com