Energetska zajednica kažnjava Srbiju zbog Srbijagasa

Energetska zajednica će u oktobru doneti odluku o kazni za Srbiju jer nije završila restrukturirane Srbijagasa i Jugorosgasa, pišu Večernje novosti.

srbijagas

Srbija je imala obavezu prema Sporazumu o EZ i odluci Ministarskog saveta EZ usvojenoj 2014. godine da razdvoji poslove operatera prenosnog sistema i snabdevača prirodnog gasa.

Novosti podsećaju da je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač u martu rekao da neće tolerisati višedecenijsko odlaganje preuzetih obaveza oko restruktuiranja srpske gasne kompanije koja je 2005. godine preuzela obavezu da se distribucija i transport gasa formiraju kao dve posebne celine.

Kako navodi list, Kopač je dao rok za taj posao 1. jul 2016.godine.

On je tada je naglasio da bi sankcije mogle da budu simbolične kao što je zabrana glasanja na sastancima EZ i uskraćivanje naknade za troškove dolazaka na njih ali i ozbiljnije kao što je uskraćivanje evropskih sredstava iz IPA fondova Srbiji iz oblasti energetike.

Šefica pregovračkog tima Srbija za pristupanje EU Tanja Miščević je rekla da Srbija ne bi trebalo da ima probleme sa pregovorima o članstvu ako ne ispuni sve obaveze prema EZ, ali je istakla da restrukturiranje Srbijagas jeste uslov za otvaranje poglavlja 15 koje se odnosi na energetiku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com