Ima li Maljinda Keljmendi pravo na nagradu Vlade Srbije za olimpijsko zlato?

Nakon što je Maljinda Keljmendi, članica kosovskog olimpijskog tima, osvojila zlatnu medalju u Riju, domaći korisnici društvenih mreža zapitali su se da li i njoj sleduje novčana nagrada Vlade Srbije „polazeći od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije“, kako piše u Ustavu Srbije.

Iako je pitanje postavljeno iz sasvim drugačijih pobuda, valja pogledati šta piše u Uredbi o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama, kojom je uređeno ovo pitanje, te saznati zašto Maljinda Keljmendi, iako je stanovnica „sastavnog dela teritorije Srbije“, pravno gledano nema pravo na nagradu Vlade Srbije.

Najveća prepreka Keljmendijevoj je član 2 Uredbe u kojoj se propisuje da je prvi preduslov za novčanu nagradu da sportista bude član selekcije „nacionalne sportske reprezentacije Republike Srbije“.

Slična prepreka Keljmendijevoj ponavlja se i u članu 5:

„Novčana nagrada za postignute sportske rezultate u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim granama dodeljuje se sportistima i trenerima državljanima Republike Srbije, koji kao članovi nacionalne sportske reprezentacije Republike Srbije na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi i svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini osvoje jednu od medalja ili postanu finalisti DEJVIS kupa ili FED kupa Međunarodne teniske federacije“.

I tako dalje, sve kroz Uredbu o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama, sve do podatka da bi Maljinda Keljmendi, da je članica „nacionalne sportske reprezentacije Republike Srbije“, za zlatnu medalju bila nagrađena sa 45.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

76072181

Maljinda Keljmendi osvojila je zlatnu medalju u džudou (kategorija do 52 kilograma).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com