Izrečena najveća kazna ikad – Epl plaća 13 milijardi dolara

Antikorupcijsko regulatorno telo EU naložilo je Eplu da Irskoj plati 13 milijardi evra povratnog poreza.

Epl

Ovo je ujedno prvi slučaj ovako velikih razmera na Starom kontinentu.

EU je utvrdila da je posebna šema za preusmeravanje profita preko Irske predstavljala nezakonitu državnu pomoć.

Kako se navodi u saopštenju EU, Irska je nezakonito odobrila Eplu poreske olakšice u iznosu od 13 milijardi evra i Dablin sada mora da povrati od te kompanije neplaćeni porez, uz kamate.

„Irska sada mora da povrati neplaćeni porez od Epla za period od 2003. do 2014. u iznosu od 13 milijardi evra, plus kamate“, piše u saopštenju.

Irska vlada je na to reagovala saopštenjem u kojem je negirala da je američkom IT gigantu odobrila povoljan fiskalni tretman.

„Irska i dalje tvrdi da je u ovom slučaju plaćen čitav iznos poreza i da nije bilo državne pomoći. Irska ne sklapa dogovore sa poreskim obveznicima“, navodi se u saopštenju vlade u Dablinu.

Irski ministar finansija Majkl Nunan je danas najavio da će zatražiti dozvolu od irske vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu Evropske komisije.

„Važno je da pošaljemo snažnu poruku da je Irska i dalje atraktivna i stabilna lokacija za dugoročne i značajne investicije. Epl posluje u Irskoj još od osamdesetih godina prošlog veka i zapošljava više hiljada ljudi u gradu Korku“, istakao je Nunan.

Margaret Vestager, evropska poverenica za tržišno takmičenje, već je ranije kolegama podelila presudu o poslovanju i poreskim obavezama Epla u Irskoj.

Evropska komisija je počela da istražuje Eplova poreska davanja u Irskoj 2014. godine, tako da bi odluka u ovom slučaju zaključila trogodišnju istragu.

Komisija je došla do zaključka kako je Epl primao „ilegalnu državnu podršku“, zbog koje je bio u mogućnosti da smanji plaćanje poreza.

Ista podrška nije bila omogućena drugim kompanijama.

Istraga se bavila načinom na koji Epl seli svoje intelektualno vlasništvo u zemlje sa nižim stopama poreza.

Podsetimo, administracija američkog predsednika Baraka Obame upozorila je 25. avgusta EU da će biti primorana na „odmazdu“, ukoliko Evropska komisija pokrene postupak protiv američkih kompanija, kao što su Epl, Amazon, Starbaks i Mekdonlads, zbog utaje poreza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com