Još jedne besmislene sankcije: Katar ima rezerve od 250 procenata BDP-a

Ministar finansija Katara Ali Šerif el Emadi tvrdi da ta zemlja ima načina da zaštiti svoju privredu i valutu od sankcija koje su joj prošlog ponedeljka uvele druge arapske zemlje na čelu sa Saudjskom Arabijom.

„Naše rezerve i investicioni fondovi odgovaraju iznosu od više od 250 odsto našeg bruto društvenog proizvoda“, rekao je katarski ministar finansija u intervjuu za američku televiziju CNBC.

„Tako da ja mislim da razloga za brigu nema“, dodao je on.

Izjava ministra el Emadija s posebnom je pažnjom analizirana na Zapadu s obzirom da Katar ima udele u mnogim velikim nemačkim, francuskim, američkim firmama. Ministar je otklonio mogućnost da ti udeli zbog nastale krize budu prodati.

Ranije je ministar inostranih poslova Katara izjavio da su Kataru pomoć u hrani ponudili Rusija i Iran, ali da se Doha Rusiji zahvaila jer joj pomoć u hrani nije potebna. Ministar je rekao da Katarci jesu prvih nekoliko sati podlegli panici i ispraznili police u podavnicama, ali da je situacija vrlo brzo stabilizovana.

„Oni koji su slikali prazne hlanjake sad bi bilo korektno da slikaju pune“, rekao je ministar.

Iran er je, medjutim, saopštio da je pet aviona te kompanije sa po 90 tona hrane odletelo iz Teherana u Dohu, a u pripremi je bio i šesti avion.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com