Kina hapsi berzanske mešetare

Kineska policija privela je 197 osoba zbog širenja glasina povezanih sa kolapsom nacionalnih berza i eksplozijama u Tijanjinu, prenosi Sinhua.

kina

Takođe, zatvoreno je 167 internet naloga zbog navodnih prekršaja, saopštilo je Ministarstvo za javnu bezbednost, rekavši da se preko tih naloga „izazivala panika i dovodila javnost u zabludu, što je dovelo do poremećaja na berzama i u društvu“.

Policija je saopštila da je uhapsila novinara Kađing magazina Vang Ksijaolu koji je priznao da je objavio lažni izveštaj 20. jula „koji se bazirao na rekla-kazala i njegovim subjektivnim nagađanjima bez sprovođenja provere“.

Vang se nagodio sa kineskim vlastima i priznao da je objavio informacije koje su „izazvale paniku i pometnju na berzi, ozbiljno podrile poverenje u berze i nanele ogromne gubitke zemlji i investitorima“.

Liu Šufan, zvaničnik Kineske regulatorne komisije, je takođe uhapšen. On je optužen za primanje mita, falsifikovanje služđbenih pečata i insajdersko trgovanje akcijama.

Uhapšeni su i, takođe zbog insajderskog trgovanja akcijama, Ksu Gang, Liu Vei, Fang Kingli i Čeng Rongđije, rukovodioci najveće kineske brokerske kuće „Citic Securities“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com