Izbeglice prete srpskoj ekonomiji

Bonitetska kuća Dan i Bredstrit (Dun and Bradstreet – DiB) ocenila je u avgustovskom izveštaju da porast broja migranata i mogućnost da će Srbija morati trajno da zbrine veliki broj izbeglica, uvećava ekonomske i političke rizike u zemlji, saopšteno je danas.

izbeglice

Najveća bonitetska kuća na svetu je i pored te ocene zadržala zadržala rejting Srbije na DB5, kojim se označavaju zemlje s visokim rizikom poslovanja, saopštila je bonitetska kuća Rejting, koja zastupa DiB u Srbji i Crnoj Gori.

U izveštaju se navodi da situacija sa migrantima do sada bila pod kontrolom, jer je većina njih je brzo prelazila iz Srbije u Mađarsku.

Dodaje se da je oko 40.000 migranata zatražilo azil u Srbiji ove godine, većinom da bi odmorili pre nego što nastave svoj put, pa je glavni trošak za Srbiju bio za privremeni smeštaja migranata, ali da preti ozbiljno povećanje troškova zbog promene situacije u Makedoniji i Mađarskoj.

Precizira se da je Makedonija je napustila politiku obuzdavanja migranata i novopridošlim migrantima izdaje trodnevnu vizu sa kojom mogu da pređu do granice sa Srbijom bez prepreka, dok je Mađarska postavila ogradu na granici prema Srbiji i time zaustavlja migrante u Srbiji.

„Zbog toga brzo raste rizik da će Beograd morati da primi veliki broj migranata i to na polutrajnoj ili čak i trajnoj osnovi. Ovakva situacija uzrokuje povećanje ekonomskih i političkih rizika u Srbiji“, ocenila je bonitetska kuća.

DiB navodi da država finansira smeštaj sve većem broju migranata, i to u vreme finansijske krize, a prema zvaničnim podacima, javni dug Srbije je krajem juna iznosio 24 milijarde evra, odnosno 71,8 odsto BDP-a, što je opasno visok odnos za ekonomiju u razvoju i može odvratiti poverioce od ulaganja u Srbiju.

„Priliv migranata može izazvati radikalizaciju političkog ambijenta u zemlji, nenaviknutoj na migrante, koja se bori za stvaranje novih radnih mesta za sopstveno stanovništvo. Sve dok vlada ne pronađe način da zaustavi priliv migranata, raste podrška radikalnim strankama koje ne dele vladinu predanost reformama“, naveo je DiB.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com