Kineski hakeri napali banke u Banjaluci

Bankovni računi više Banjalučana ostali su u četvrtak posle podne prazni u hakerskom napadu koji je izveden van zemlje, najverovatnije iz Kine i Amerike.

hakeri

Kako banjalučke Nezavisne novine saznaju, žrtve napada su većinom klijenti Sber banke, ali  je novac nestao i sa jednog računa u Rajfajzen banci, a u pitanju je nekoliko hiljada maraka.

Kako je Nezavisnim ispričao Banjalučanin A.B., klijent Sber banke čije je ime poznato redakciji, sve je počelo u četvrtak oko 17 časova kada je iz banke SMS porukom stiglo obaveštenje da je sa računa skinuto 800 maraka.

„Kad sam to vidio, bio sam jako iznenađen. Odmah sam se uputio u banku, a u međuvremenu sam dobio i drugu poruku gde sam obaviješten da mi je još 800 KM skinuto sa računa“, ispričao nam je on.

Kako kaže, kad je došao u banku u naselju Obilićevo shvatio je da nije jedini koji je prevaren.

„U banci je bilo desetak ljudi koji su imali isto pitanje: šta se dešava s novcem? Stvorila se prava panika. Zbunjeni su bili i zaposleni koji nisu odmah imali predstavu šta se dešava. Rekli su nam da idemo kući i da ćemo o svemu biti blagovremeno obavešteni. Danas (petak) moj račun je blokiran“, kazao nam je on.

U Centru javne bezbednosti Banjaluka (CJB) u petak su nam kratko rekli kako je prijava po ovom slučaju primljena, te da je rad na predmetu u toku.

Iz Sber banke su saopštili kako su primetili neovlašten promet putem računa, te da je odmah pokrenuta interna istraga.

„Na osnovu veoma brzog i efikasnog postupka istrage banka je došla do zaključka da su u Banjaluci neovlašteno učitani i iskorišteni podaci sa kartica određenog broja klijenata. Na osnovu efikasne reakcije banke blokirane su prijavljene kartice, a u svrhu zaustavljanja neovlaštenog prometovanje po istima“, rečeno je u ovoj banci.

Dodaju kako su klijenti kojima je kartica blokirana obavešteni putem SMS-a, te će im nova kartica biti izrađena u toku naredne sedmice, a o trošku banke.

„S ciljem podizanja stepena bezbednosti na još viši nivo blokirane su transakcije sa Kinom, državom iz koje su transakcije vršene, na naredna 72 časa“, rečeno je u ovoj banci, iz koje poručuju kako će sav novac koji je nestao s računa biti namiren naredne sedmice.

Inače, posla sa hakerima imala je i Rajfajzen banka jer je oko 1.000 KM skinuto sa računa jednog klijenta u Banjaluci i to u petak jedan čas iza ponoći, a izvorNezavisnih novina tvrdi da je transakcija izvršena iz Amerike.

Odgovore na naša pitanja o ovom slučaju u petak nismo dobili iz ove banke, pa ih očekujemo početkom naredne sedmice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com