Cilj da robna razmena sa BiH dostigne dve milijarde evra

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da robna razmena Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) trenutno iznosi 1,4 milijarde evra, a može se očekivati da u narednom periodu ona dostigne nivo od 2 milijarde evra.

Ljajić je nakon sastanka sa ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem rekao da su razgovarali o zajedničkoj saradnji Srbije i BiH u oblasti namenske industrije, u smislu nastupa na trećim tržištima i formiranju zajedničkih preduzeća u toj oblasti.

Ovo je nastavak dogovora koji je premijer Aleksandar Vučić imao u razgovorima sa zvaničnicima BiH, odnosno pokušaj da sprovedemo u delo ono što je bila tema tih razgovara tokom posete Sarajevu, objasnio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku sa Šarovićem bilo je reči i o mogućnostima za objedinjavanje elektroenergetskih potencijala i kapaciteta.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija je podsetio da se dve trećine hidropotencijala nalazi u Bosni i Hercegovini i njihovo objedinjavanje bi podiglo kapacitete u toj oblasti, kako u Srbiji, tako u BiH, ali i Crnoj Gori koja takođe ima značajan hidropotencijal.

Ljajić je naveo da je tema sastanka bio i zajednički nastup u oblasti turizma, jer je cilj da što veći broj turista dolazi iz BiH u Srbiju i obrnuto.

Mi smo pojedinačno mala tržišta, ali udruženi možemo da privučemo više investicija, a opet i da imamo veći izvoz, istakao je Ljajić.

On je istakao da je tržište BiH treće izvozno tržište za proizvode iz Srbije.

Ovakvi sastanci doprinose da tu saradnju učinimo još produktivnijom i verujem da ćemo taj cilj ostvariti u kratkom roku, naglasio je Ljajić.

Šarović je rekao da je Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera BiH , pored Nemačke i Hrvatske i da je tokom ove godine primećen trend rasta kada je u pitanju ekonomska saradnja.

Uveren sam da bi možda na kraju ove godine Srbija mogla da bude broj jedan kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmena, dodao je Šarović.

On je napomenuo da se obim trgovine i razmene roba i usluga povećao u poslednje dve godine.

Na nama je da otklonimo moguće barijere da bi ta razmena mogla da bude još veća, naveo je ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH.

Šarović je podsetio da je planiran sastanak predstavnika komorskog sistema Srbije i BiH sa privrednicima i izrazio nadu da će on biti vrlo brzo održan.

Uveren sam da će 2015. godina biti još uspešnija nego prethodne kada je saradnja u pitanju, ocenio je Šarović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com