Ko će naslediti Edičku ili treba li deci ostavljati nešto u nasledje

Nedavno je umro ruski pisac Eduard Limonov (77), kod nas poznat po svom učešću u ovdašnjim ratovima 90-tih.

To se pitanje postavlja posle smrti svake poznate osobe, a posle smrti Eduarda Limonova i iz posebnog razloga.

Pisac knjige „Ja, Edička“ ceo je život zastupao stav da deci ne treba ostavljati ništa: „Trebalo bi uopšte zabraniti nadledstvo. To bi bilo pravično, da svako život započne od nule“, pisao je Limonov.

Kako piše „Komsomolska pravda“, Limonov je smatrao da bi sve što ostane iza jednog čoveka trebalo da pripadne državi za finansiranje penzija, socijalnih stanova i druge socijale.

Sam nije koristio pravo na državnu penziju.

Limonov nije iza sebe ostavio nikakve nekretnine, živeo je u iznajmljenom stanu i „maštao da živi u hotelu, kao Nabokov“, niti bilo kakvu ušteđevinu, tvrdi „Komsomolska pravda“.

Ali je iza sebe ostavio autorska prava na svoje knjige, prema kojima se izvode mnoge predstave i – dvoje dece.

Sina Bogdana (13) i kćer Aleksandru (11) Savenko, kako je Limonovu pravo prezime, dobio je sa svojom šestom suprugom glumicom Jekaterinom Volkovom (46). Bili su tri godine u braku. Na insistiranje majke Volkove, potpisali su predbračni ugovor prema kome niko od njih nema prava na imovinu onog drugog stečenu pre braka.

Tako da iza Edičke ostaju njegova autorska prava kao i naknade za pozorišno  izvodjenje njegovih dela.

„Komsomolska pravda“ piše da će ta autorska prava i naknade pripasti njegovoj deci.

Za njihovo izdržavanje je plaćao mesečnu alimentaciju od 30.000 rubalja. To je po sadašnjem kursu 350 evra, ali rublja je sa cenom nafte jako pala, tako da je pre toga bilo 50-tak evra više.

Volkova, koja je u Moskovskom pozorištu Stanislavskog deset godina igrala ulogu Margarite u „Maestru i Margariti“, aktivna je i zarađuje u mnogim oblastima, a povodom smrti Limonova je napisala: „Bio si komplikovan, ali sam te ja volela. Hvala ti za decu…“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com