Ko je platio ovaj film: Nisu svi gladovali u Lenjingradu pod opsadom!

Ruski ministar kulture Vladimir Medinski se za sadaizvukao iz gužve koja narasta oko filma „Praznik“ Alekseja Krasovskog, koji će se baviti opsadom Lenjingrada sa jedne do sada nevidjene strane.

U tom filmu, kako scenario prepričavaju ruski mediji, radi se o porodici koja u Lenjingradu pod opsadom ima pristupa specijalnim magacinima hrane i ostalih potrepština, čiji sin je naumio da na ručak pozive devojku čija porodica gladuje. Navodno, pripreme za tu posetu prolaze kroz niz crno-humornih situacija. Na primer, kad nikako ne uspevaju da odgovore sina od ove posete, roditelji pribegavaju poslednjem argumentu: gladna devojka bi mogla da nastrada od tolike hrane!

Ruska država, kao prvo i najvažnije, nije ni kopejke dala za taj film nego su njegovi autori pare prikupili od privatnih lica. Film, kao drugo, još nije ni snimljen, a da li se filmom koji nije snimljen krši zakon ne može se unapred znati, odgovorio je ministar učestalim zahtevima da se film zaustavi.

„Kad film bude snimljen i odgovarajući materijali budu poslati Ministarstvu kulture, biće odlučeno o njegovoj zakonitosti“, rekao je ministar.

Danas je oštro na narastajući javni spor reagovalo Esnafsko udruženje filmskih radnika i kritičara saopštenjem koje je objavilo na svom sajtu.

Oni kao prvo podsećaju da je u Rusiji Ustavom zabranjena cenzura, a da samo sud odlučuje o tome da li je nekim delom narušen zakon i kako će se takvo delo prikazivati.

Dakle, ne Ministarstvo kulture.

Drugo, saopštilo je Esnafsko udruženje filmskih radnika i kritičara a prenose ruski mediji, u filmu Alekseja Krasovskog „ne radi se o blokadi Lenjingrada nego o životu nekih privilegovanih lica u strašno vreme kad su drugi stanovnici grada umirali od lišavanja“

Esnafsko udruženje filmskih radnika i kritičara napominje da oni što traže da se zabrani još nezavršeni film, ne brane herojsku žrtvu blokiranog Lenjingrada, nego „sovjetske partijske elite koje su se dembelile i tokom, za narod, najstrašnijih godina“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com