Kreditni rejting Sberbanke uradiće za 50 kopejki

Najveća ruska banka Sberbanka, u većinskom vlasništvu Centralne banke Rusije, odlučila je da ocenu svog kreditnog rejtinga, pored one koju ima od Fiča i Mudisa, dopuni i rejtingom jedne domaće, ruske rejting agencije.

Na tenderu za rejtingovanje Sberbanke i posebno njenih berzanskih obligacija u rubljama, dolarima i evrima pobedila je agencija Rus-rejting neverovatnom cenovnom ponudom. Ta će agencija rejting Sberbanke uraditi za 50 kopejki, a po 50 kopejki naplatiće za rejtingovanje obligacija te banke. Rejting će važiti dve godine.

Kako piše ruski list Vedomosti, glavni konkrenti Rus-rejtinga na tom tenderu ponudili su da isti posao obave za 600.000 rubalja odnosno 470.000 rubalja iako rejtingovanje jedne takve banke kao što je Sberbanka košta oko milion rubalja, rekla je Zoja Larkina iz rejting agencije AК&M koja je ponudila da posao obavi za 470.000 rubalja. Razlozi za ovakav popust u ceni su jasni: velika je čast i još veća reklama za agencije, koje se tek bore da osvoje tržište, da dobiju posao rejtingovanja najveće ruske banke.

Ali Rus-rejting je baš preterao.

Nezadovoljstvo ocenama velike trojke svetskih rejting agencija, ruske vlasti, kompanije i banke izrazile su više puta, a naročito tokom poslednjih godinu dana, ali ih se nisu odrekle. Rusija nije jedina zemlja koja sanja vlastitu rejting agenciju sa težinom, ali se na tržištu veoma teško probiti, tim pre, što velika svetska trojka, kako priznaju i ruski pretendenti, analizu zasniva na mnogo većem broju normativnih akata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com