Vijetnam postaje partner Evroazijske ekonomske unije

Ruski i vijetnamski premijeri, Dmitrij Medvedev i Ngujen Tan Dung, dogovorili su slobodnu trgovinsku zonu između Evroazijske ekonomske unije, koju predvodi Rusija, i Vijetnama. Zvaničan dogovor očekuje se tokom jula, najavili su premijeri tokom susreta u Hanoiju.

„Naša promet se malo smanjio u proteklih nekoliko godina, pa smo, kako bismo poboljšali situaciju, odlučili da naložimo našim ministrima, privrednicima i agencijama na obe strane da preduzmu mere za potpisivanje slobodne trgovinske zone između Vijetnama i Evroazijske ekonomske unije u prvoj polovini 2015. godine“, rekao je vijetnamski premijer.

Medvedev je potvrdio ove navode vijetnamskog kolege dodavši da se trgovinska razmena između Rusije i Vijetnama u 2014. godini smanjila na 3,7 milijardi dolara u odnosu na 4 milijarde u prethodnoj godini.

Tokom ove bilateralne posete potpisan je i Memorandum o razumevanju između Gasproma i Naftno-gasne korporacije Vijetnama, a u vezi sa preuzimanjem 49 odsto vijetnamske kompanije Binh Son Refining and Petrochemicals.

Predstavnici Rusije i Vijetnama ukupno su potpisali 17 dokumenata koji se uglavnom tiču ruskog ulaganja u Vijetnam.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com