Mali i Tabaković : Povoljno se zadužili 1,5 milijardu u dolarima,dugujemo u evrima

Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije u odvojenim saopštenjima su se pohvalili povoljnim zaduženjem Srbije u američkim dolarima.

Srbija je, naime, u utorak na medjunarodnom tržištu emitovala ,kako se navodi, održive dolarske evroobveznice ( emisija dolarskih obveznica na evropskom finansijskom tržištu- EkonVesti) i prikupila 1,5 milijardu dolara za finansiranje održivog razvoja i zelenih projekata kojima se podstiče društvena odgovornost.

Obveznice ,kako je saopšteno, ročnosti od 10 godina, emitovane su po kuponskoj stopi od 6 odsto u dolarima,a nakon svop transakcije obezbedjena je kamata od 4,754%.

To je ušteda od 1 procentni poen u odnosu na to da su obveznice emitovane u evrima.

Srbija je odmah obavila hedžing transakciju .Takvom transakcijom su obaveze po osnovu emisije dolarskih evroobveznice odmah konvertovane u obaveze u evrima.

„Time je pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru smanjen i faktički trošak zaduživanja Republike Srbije,tako da on, nakon hedžinga za evroobveznice iznosi 4,75%“, objasnila je Narodna banka Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ukupna tražnja investitora iznosila 6,5 milijardi dolara.Srbija je uspela da smanji cenu od inicijalne stope za 40 baznih poena što je više nego što je pošlo za rukom zemljama u regionu koje su pre Srbije izašle na tržište kapitala (prosečno smanjenje 32,5 baznih poena)

“ Ovo je prva srpska dolarska obveznica za održivi razvoj koja obuhvata investitore ,koji ranije nisu imali prilike da investiraju u ovaj sektor u dolarima“ rekao je Mali i ocenio da je Srbija u dobrim trenutku izašla na medjunarodno tržište kapitala „jer je ovo godina kada je novac skup“.

„Svetske ekonomske nestabilnosti su podigle cene na svetskim tržištu i sada je najteže doći do jeftinih izvora finansiranja projekata“, rekao je Mali .

On tvrdi da Srbiji to uspeva „uz dobro upravljanje i pozicioniranje na tom tržištu“.

Kao primer za poredjenje Mali je naveo Rumuniju ,koja ima investicioni rejting i već je 20 godina punopravna članica EU ,a prošle nedelje se,rekao je Mali, zadužila po kamatnoj stopi od 5,25% na period koji je 2 godine kraću od perioda na koji se zadužila Srbija .Dok se na period od 13 godina zadužila po kamatnoj stopi od 5,625%, navela je NBS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com