Marketinški interes za novčanik 60-godišnjaka raste!

Svet stari, ali je i dalje preovladjujuće mlad: prosečna starost svetskog stanovništva porasla je sa 27,5 godina u 2005. godini na 29,6 godina u 2015. godini. I očekivani životni vek je u istom vremenskom rasponu poratao sa prosečno 69 na 72 godine.

Stariji od 60 godina još su najmalobrojnija, ali neprekidno brojčano rastuća grupa svetskog stanovništva, navodi se u studiji o ekonomskoj ulozi starijih ljudi koju je uradio Euromonitor International. U ukupnom svetskom stanovništvu njih je 2015. godine bilo 10 odsto, ali je ta populacija u periodu 2005-2015, porasla za čak 34 odsto, pa se procenjuje da će njen udeo do 2020. godine porasti na 13 odsto, tvrdi Euromonitor. Naravno, ove su cifre za Japan, Italiju i Nemačku dva do dva i po puta veće.

Udeo mladjih od 18 godina u ukupnom svetskom stanovništvu od 2005. do 2015. godine porastao je za samo 3 odsto.

I šta je poenta? Da li je starosna grupa od 60 do 65 godina teret ili prilika za ekonomiju?

Studija Euromonitora direktno upućuje na zaključak da su generacije rodjene 10-15 godina posle Drugog svetskog rata izdašni potrošači mnogih proizvodnih sektora i da ih sve više proizvodnih sektora uključuje u svoja istraživanja potrošačkih navika i preferencija.

Najpre, tvrdi Euromonitor International, oni su u proseku materijalno bolje stojeći od ostalih starosnih grupa: godišnje prosečno zaradjuju 16.048 dolara što je za 25 odsto više od proseka svih ostalih starosnih grupa koji iznosi 12.854 dolara.

Generacija starosti od 60 do 65 godina u velikoj meri je još radno aktivna, često se njeni predstavnici nalaze na visokim položajima u svojim kompanijama ili organizacijama, sve više vode računa o svojoj fizičkoj kondiciji, zdravlju,  eleganciji, dosta daju na svoj izgled te su zahvalni potrošači luksuzne robe, robe za zdravstvenu i kozmetičku negu, kao i ekološki zdrave hrane.

Zato, tvrdi Euromonitor, mnogi proizvodjači navedene robe pažljivo osluškuju reakcije ovih kupaca na svoje marketinške kampanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com