Grinspen: Vratimo zlatni standard inače propast

SAD nemaju novca da finansiraju obnovu infrastrukture obima 1.000 milijardi dolara, i realizacija tog obećanja američkog predsednika Donalda Trampa uz obećano snižavanja poreza mogla bi Ameriku da uvede u dužničku krizu, smatra bivši šef Američkih federalnih rezervi Alen Grinspen.

Ozbiljni problemi koji bi zbog toga mogli nastati mogli bi se izbeći povratkom na zlatni standard i uvodjenjem zlata kao osnovne svetske valute, rekao je Grinspen na sednici Svetskog saveta za zlato.

„Povratak na zlatni standard biće shvaćen kao očajanje, ali ako bi SAD uvele zlatni standard mi bismo mogli da planiramo troškove za infrastrukturu i trebalo bi ozbiljno da razmislimo o tome. SAD je to katastrofalno potrebno“, rekao je Grinspen.

„Infrastrukturni projekti takvog obima mogu se finansirati samo na račun državnog duga. Sa takvim modelom finansiranja, SAD bi mogle da se suoče sa  tim da federalni dug bude veći od BDP-a Amerike tri puta. U takvu situaciju mi nikada ne bismo dospeli ako bismo koristili zlatni standard. Budžetska politika nikada ne bi izašla van razumnih granica“, rekao je Grinspen.

Povratak na zlatni standard pominjan je poslednjih godina više puta. Recmo, u raspravama o Brexit-u. Pa i u toku predizborne kampanje pred predsedničke izbore u Francuskoj.

Zlatni standard odnosno direktna konvertibilnost dolara u zlato ukinuta je 1971. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com