MMF-u zabranjeno da kreditira Rusiju!

Novi paket sankcija, koje su SAD uvele Rusiji, stupa na snagu 19. avgusta i ne može biti opozvan pre isteka roka od 12 meseci.

U čemu se tačno te sankcije sastoje, objavila je pres sekretarka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Ona je, kako prenosi ruski list Vedomosti, objavila da je druga runda sankcija usmerena na to da se zabrani medjunarodnim finansijskim organizacijama, kao što su Svetska banka i Medjunarodni monetarni fond (MMF), da Rusiji daju kredite ili joj pružaju bilo kakvu finansijsku i tehničku pomoć.

Medjutim, ruski list ističe da Medjunarodni monetarni fond uopšte i ne kreditira Rusiju, a Svetska banka je ograničila saradnju s Rusijom zbog Ukrajine.

Američkim bankama je zabranjeno da učestvuju na primarnom tržištu ruskih državnih obveznica, koje nisu nominovane u rubljama, i da ruskoj vladi daju kredite u inostranoj valuti.

Zabranjeno je Rusiji prodavati robu i tehnologije koji su neophodni za proizvodnju oružja za masovno uništenje.

Sankcije će, navela je Ortagus, trajati najmanje 12 meseci, a mogu biti ukinute tek kad Rusija dokaže da je odustala od hemijskog oružja i kad obešteti žrtve iz Solsberija.

Marta 2018. godine na jednoj klupi u britanskom gradu Solsberi nadjeni su bez svesti bivši dvostruki rusko-britanski špijun Sergej Skripalj i njegova kći Julija. Velika Britanija je okrivila Rusiju da ih je otrovala bojnim otrovom “novičok”. Rusija je optužbe odbacila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com