Megaloamerikanija: Svet dobija novu najskuplju ambasadu na svetu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Londonu uskoro će se preseliti u novu zgradu, vrednu čak milijardu dolara!

Ta američka ambasada tako će postati i zvanično najskuplja zgrada neke ambasade na svetu. Tu titulu do sada su držali takodje Amerikanci, odnosno Ambasada SAD u Bagdadu u čiju je izgradnju uloženo 750 miliona dolara.

Nova američka ambasada u Londonu nalazi se na južnoj obali Temze, u naselju Nine Elms. Za izgled ove zgrade zaslužna je arhitektonska kompanija Kiran Timberlejk (Stiven Kiran i Džejms Timberlejk), a sam dizajn zgrade umnogome je ali ne i potpuno ekološki orijentisan – zgrada će imati sopstveno delimično snabdevanje vodom, kao i električnom energijom zahvaljujući solarnim panelima.

“Dizajn nove ambasade predstavlja holističku fuziju urbanizma, gradjevinarstva i uredjenja pejzaža”, piše na sajtu kompanije Kiran Timberlejk.

U opisu ove zgrade na sajtu Ambasade SAD u Londonu ističe se da je ona “fizička manifestacija dugoročne privrženosti specijalnim odnosima izmedju Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva”, dok je njena staklena struktura odraz demokratije, transparentnosti, otvorenosti i jednakosti!?

Zgrada ima 12 spratova i ukupno 500.000 kvadratnih metara. Radovi na izgradnji povereni su britanskoj firmi Sir Robert McAlpine i BL Harbert International-u, kompaniji iz Birmingema ali u američkoj državi Alabami.

SAD su izgradnju nove zgrade Ambasade u Londonu u potpunosti finansirale prodajom nekretnina u Velikoj Britaniji, saopštio je Stejt department.

Useljenje američkih činovnika u novo londonsku predstavništvo očekuje se u januaru 2018. godine. Svakodnevno će u toj zgradi raditi 800 ljudi, a na dnevnom nivou se očekuje do 1.000 posetilaca.

Dosadašnja zgrada Ambasade SAD u Londonu, na Grosvenor trgu, prodata je Katarskom suverenom fondu. Iznos ove kupovine nije saopšten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com