MMF: Udeo zarada u javnom sektoru u BDP-u da padne na održiviji nivo

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu s Jan Kesom Martejnom, saopštila je danas da „u 2021. godinu povećanja zarada u javnom sektoru treba da budu ograničena“.

„Važno je da udeo ukupnih troškova zarada u javnom sektoru u BDP-u zabeleži pad na održiviji nivo, nakon porasta u poslednje tri godine“, navodi se u tom saopštenju.

MMF objašnjava da bi u budžetu za 2021. godinu, koji je sada u pripremi, bilo „prikladno smanjenje fiskalnog deficita na 3 procenta BDP-a, čime bi se obezbedio dalji pad udela javnog duga u BDP-u“.

„U okviru ovog budžetskog prostora, povećanje javnih investicija, uključujući zelene investicije, ne samo da će podržati oporavak, već će podstaći i potencijalni rast. Kako bi se za to otvorio prostor i s obzirom na povišene fiskalne rizike, pored ostalog sa strane državnih preduzeća koja se suočavaju sa poteškoćama i kreditnih garancija, važno je da udeo ukupnih troškova zarada u javnom sektoru u BDP-u zabeleži pad na održivije nivoe, nakon porasta u poslednje tri godine“, precizira se u saopštenju.

Prosečna neto zarada u javnom sektoru u Srbiji u julu je iznosila 68 144 dinara, a u privatnom sektoru 56 498 dinara.

MMF je upravo sa predstavnicima vlasti u Srbiji završio razgovore o okončanju pete i poslednje revizije Instrumenata o koordinaciji politika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com