RZS: Kad rastu državne plate, svima bolje!

Aprila 2019. godine prosečna neto obračunata plata u javnom sektoru u Srbiji bila je za oko 18,5% veća od prosečne neto obračunate plate u privatnom sektoru, a u aprilu 2020. godine taj je raspon porastao do 24%!

U poslednjem broju svoje publikacije Trendovi, Republički zavod za statistiku tvrdi da je ovaj problem rešen odnosno relativizovan.

„Prosečna zarada bez poreza i doprinosa obračunata za prvi kvartal 2020. godine iznosila je 66.936 dinara u javnom, a 55.793 dinara van javnog sektora.

Iako su zarade u javnom sektoru dugo bile više od zarada van javnog sektora, taj odnos je trenutno relativan.

Naime, sukcesivan rast zarada u javnom sektoru doveo je i do njegovog porasta i van javnog sektora, što je rezultiralo rastom ukupnih zarada.

Politika upravljanja zaradama u javnom sektoru se na taj način pokazala kao pokretač impulsa unutrašnje tražnje i regulator fluktuacija na tržištu rada“.

Eto.

U prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2019. godine, plata u javnom sektoru su nominalno porasle za 10,8% a plate u privatnom sektoru 9,6% tako da se raskol izmedju te dve kategorije plata dalje produbio do neverovatnih 24%.

Rasprava o tome da li od rasta plata u javnom sektoru svima biva bolje, vodi se i drugde u našem regionu. Sem relativnog, drugi politički odgovor na ovaj problem nije nadjen. A jaz se produbljuje, produbljuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com