Moody’s snizio kreditni rejting Rusije

Rejting agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Rusija sa Baa1 negativno na Baa2 negativno.

Agencija je objasnila, prenose ruski mediji, da je „jačanje sankcija Rusiji već počelo da pokazuje negativno dejstvo na i bez toga usporeni tempo ekonomskog rasta, a takodje da podriva poverenje potrošača i investitora“, što će voditi snižavanju kreditne sposobnosti u svim sektorim ekonomije.

Moody’s predvidja „postepeno, ali neprekidno, smanjivanje deviznih rezervi države“ izazvano otokom kapitala, teškoćama zajmoprimaca u pristupu medjunarodnom finansijskom tržištu, a i padom cene nafte.

U junu je Moody’s potvrdio kreditni rejting Rusije Baa1, ali ne izglede sputio na negativno.

Ruske devizne rezerve trenutno iznose 454,240 milijarde dolara.

Planirani odliv kapitala iz zemlje za ovu godinu je 90 milijardi, a od januara do septembra taj odliv je iznosio preko 85 milijardi, pa Centralna banka Rusije nije isključila mogućnost preispitivanja te svoje projekcije. Direktor Odeljenja za dugoročne strateške prognoze Ministarstva finansija Rusije Maksim Oreškim, medjutim, tvrdi da odliv kapitala neće biti mnogo veći od 90 milijardi dolara te da korekcija prognoze neće biti potrebna.

Ruski budžet koncipiran je na ceni nafte od 96 dolara, a ta cena je prošle nedelje pala daleko ispod 90 dolara.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u Milanu izjavio da Rusija ima jedne od najvećih deviznih rezervi u svetu i dva rezervna fonda od po stotinak milijardi dolara te da se ima čime suočiti i sa padom cee nate i sa padom cene rubje od čijeg se plivajućeg kursa neće odustati.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com