Posle senzacije nova senzacija: Kome se izvinio Erdogan?

Pismo turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nije dugo bilo senzacija, a već je potopljeno novim senzacionalnim otkrićem.

Redžep Tajip Erdogan

Ne samo ruski nego i evropski mediji pročitali su to pismo još jednom i zaključili da turski predsednik prvo, nije uputio oficijelno nego lično izvinjenje, da se nije izvinio Rusiji nego porodici ruskog pilota Sergeja Peškova, da obeštećenje nije obećao Rusiji za oboreni avion, nego opet porodici Peškova. I najzad, ni deo pisma u kome se govori kako se vodi sudski postupak protiv osobe koja se dovodi u vezu sa ubistvom ruskog pilota, nije sasvim u skladu sa zahtevom Rusije: protiv Aljparslana Čelika vodi se postupak zbog nezakonitog posedovanja i upotrebe oružja a ne zbog ubistva.

Tako nemački list Velt ocenjuje da je Erdogan našao kompromisne formulacije, pa se izvinio porodici ruskog pilota, a  ruskoj državi izrazio „ duboko žaljenje zbog svega što se dogodilo“, a to je učinio već ranije dok je izvinjenje Moskvi uvek odbijao.

Iz Ankare je najavljen telefonski razgovor Erdogan-Putin u sredu ili četvrtak.

Nije objavljeno na kom je jeziku Erdogan pisao Putinu, ali ruski mediji podsećaju da je pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov veliki poznavalac turskog jezika, pa da u prevodu ne može bit greške.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com