Najbogatijih 25 Amerikanaca praktično ne plaćaju porez?!

Prema poverljivim podacima Poreske službe SAD, koji je izdanju ProPublika dostavio navodno nepoznati, ali verodostojan izvor, 25 najbogatijih Amerikanaca platili su značajno manju stopu poreza nego tipična američka porodica.

Bogatstvo 25 najbogatijih Amerikanaca poraslo je od 2014. do 2018. godine za 401 milijardu dolara, a oni su na ime federalnog poreza platili 13,6 milijardi ili 3,4 odsto.

ProPublika tvrdi da je najmanji porez platio Voren Bafet – na rast bogatstva od 24,3 milijarde dolara federalni je porez platio 23,7 miliona dolara što je poreska stopa od 0,10 odsto.

Slično je s porezom bivšeg gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga i šefova kompanija Tesla i Amazon Ilona Maska i Džefa Bezosa.

ProPublika objašnjava, kako prenosi Komersant, da se po poreskom zakonodavstvu SAD rast vrednosti aktive ne smatra dohotkom sve dok aktiva ne bude prodata. To je zajedno sa uobičajenom optimizacijom poreza omogućilo milijarderima da porez plate po značajno manjoj stopi od one kojom je oporezovana tipična američka porodica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com