Profit 11,2 milijarde dolara, porez – nula

Kompanija Amazon prošle je godine ostvarila profit od 11,2 milijarde dolara.

Zahvaljujući primeni raznih veština, neće platiti ni dolara poreza u američki budžet, tvrdi američki Institut za poresku i ekonomsku politiku.

Normalno bi Amazon trebalo da plati porez od 21 odsto na dobit, a kako je uspeo da ne plati ništa, teško je objasniti kaže  Stiv Vamhof,direktor Instituta za poresku i ekonomsku politiku.

“ Teško je tačno razumeti šta oni rade .U njihovim javnim dokumentima oni ne otkrivaju svoju poresku politiku.Nije sasvim jasno koje poreske olakšice koriste.Oni samo nejasno kažu poreski kredit.Postoji mnogo načina kao što je umanjivanje koje je prošireno Tax Cut and Job Act, kaže Vamhof a prenosi Yahoo finance.

On tvrdi da Amazon dinara poreza na dobit nije platio ni prošle godine kad mu je profit bio 5,6 milijardi dolara.Ali, Amazon nikako nije jedina visokoprofitabilna firma koja ne plaća porez na dobit.Isti je slučaj i sa firmom Netfix, koja je ostvarila rekordnu dobit, a takodje nije platila ni dolar poreza.I mnoge druge kompanije nisu platile godinama ni dolar na ime poreza na dobit.

Amazon je na ove tvrdnje Instituta za poresku ekonomsku politiku dao odgovor, koji je razumljiv koliko i njegova poreska strategija.

„Amazon plaća sve poreze koje je dužan da plaća u SAD i svakoj državi u kojoj posluje, uključujući tu 2,6 miliona dolara poreza na dobit i 3,6 miliona poreskih troškova tokom poslednje tri godine“, saopštio je jedan portparol kompanije.

Vamhof, medjutim, kaže da je ključno znati da li je Amazon platio pozitivnu poresku obavezu, pošto je koristio sve olakšice po Trampovom Zakonu o porezima i radnim mestima.Tramp je tvrdio da će taj zakon prekinuti sa specijalnim interesnim olakšicama i zapušiti poreske rupe.

“ To je još jedna situacija u kojoj je ono što govori predsednik Tramp u potpunoj suprotnosti sa onim što radi ili onim što čini njegova politika…Veliki gubitnik su prihodi od poreza na dobit.Mi nismo videli kako kompanije plaćaju poreza više nego ranije. Vidimo to na primeru Amazona“, kaže Vamhof.

 

 

 

2 thoughts on “Profit 11,2 milijarde dolara, porez – nula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com