Narodna banka Srbije: Brexit neće ugroziti Srbiju

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije neće ugroziti stabilnost finansijskog sistema Srbije, saopštila je Narodna banka Srbije.

NBS

„Narodna banka Srbije i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove sa kojima se može suočiti naša ekonomija. Napominjemo da ssmo i u proteklom periodu iskazali odlučnost i sposobnost da, čak i u nešto nepovoljnijim uslovima u pogledu spoljne i unutrašnje neravnoteže, uspešno ublažimo posledice nepovoljnih kretanja na svetskim robnim i finansijskim tržištima“, navodi se u saopštenju NBS.

Oni dodaju i da u „prilog domaćoj finansijskoj stabilnosti govore sve bolji makroekonomski pokazatelji Srbije i očekivanja da će Srbija i u narednom periodu nastaviti sa smanjenjem unutrašnje i spoljne neravnoteže“.

„Fiskalna konsolidacija, smanjenje oscilacija na deviznom tržištu, inflacija na niskom nivou, uz niske kamatne stope čine ambijent povoljnim za investicije i rast izvoza, što ukazuje na održivost našeg rasta. Na ovaj način stvoren je odbrambeni sistem koji omogućava veću otpornost na šokove iz međunarodnog okruženja“, ističu iz NBS.

Kada su jutrošnje turbulencije na svetskim tržištima u pitanju, NBS ističe da su se one osetile i na domaćem deviznom tržištu, ali da su preduzete adekvatne i pravovremene aktivnosti kako bi se održala stabilnost finansijskog sistema.

„Nakon početnih pritisaka tržište je vrlo brzo umireno. Uzimajući u obzir činjenicu niske povezanosti Srbije sa finansijskim tokovima u Velikoj Britaniji, nije nerealno očekivati da bi uticaj na domaće finansijsko tržište mogao da bude značajno manji nego što je to slučaj u drugim zemaljama u razvoju“, navodi se u saopštenju NBS i dodaje da su Južna Koreja i Indija već intervenisale na svojim tržištima, a pretpostavlja se da je to uradila i Danska.

Na samom kraju, NBS smatra da je početna reakcija tržišnih učesnika „bila prenaglašena i da se može očekivati postepeno smirivanje situacije“, ali su i svesni činjenice da će proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije imati „dugoročnije efekte i da će sa sobom nositi pojačanu neizvesnost“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com