Narodna skupština: Naš je život Švajcarska!

Poslanici vladajuće većine nastavili su i danas, tokom rasprave o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu, da ponavljaju kako se ovim budžetom gradjanima povećavaju plate i penzije zahvaljujući onome što je u budžetu uštedela Vlada Srbije.

Ni jedno ni drugo nije sasvim tačno. Penzije se povećavaju svim penzionerima, ali se plate ne povećavaju svim gradjanima – samo svim gradjanima koji imaju sreću da platu primaju iz budžeta.

Nije tačno ni da se to povećanje ima zahvaliti štednji Vlade Srbije. Ne, višak u budžetu ima se zahvaliti lošem ekonomskom planiranju kreatora budžeta – od privrede, dakle od gradjana koji nemaju sreće da platu primaju iz budžeta, uzeli su više nego što je za troškove funkcionisanje države bilo potrebno. Politički su, medjutim, planirali bolje.

Danas se ova rasprava o drastičnom povećanju plata gradjanima koji plate primaju iz budžeta proširila još jednom temom. Značajnim povećanjem minimalne cene rada u Srbiji koja će od 1. januara 2020. godine iznositi zaista respektabilnih 30.022 dinara mesečno.

Poslanici vladine većine su značaj ove cifre podvukli informacijom da u Švajcarskoj, o kojoj se san u Srbiji smenjuje i meša sa snom o Švedskoj, ne postoji garantovana minimalna cena rada. Na šta je Verica Radeta, radikalno opoziciono, primetila da se u Švajcarskoj bolje živi od socijalne pomoći nego u Srbiji od prosečne plate.

Istina je da u Švajcarskoj ne postoji generalno garantovana minimalna cena rada, sem u dva kantona. Švajcarci su 2014. godine odbili uvodjenje ovog instituta u ekonomski život.

Dva kantona se sa ovom odlukom nisu složila: Neuchatel i Jura.

U kantonu Neuchatel odluku o minimalnoj ceni rada doneli su 2011. godine, ali su se poslodavci žalili i najzad je 2017. godine Vrhovni sud Švajcarske presudio da je garantovana minimalna cena rada instrument borbe sa siromaštvom i ne protivreči ekonomskim slobodama.

Minimalna cena rada ove godine u kantonu Neuchatel iznosi 17,90 franaka bruto na sat ili 3.640 franaka mesečno bruto za 42-časovnu nedelju, a u kantonu Jura 17,44 franaka na sat, takodje bruto.

U kantonu Neuchatel minimalnom platom je zaštićeno tek 2.700 zaposlenih (uglavnom žene) od ukupno preko 100.000 zaposlenih u tom kantonu.

U Švajcarskoj se podaci o platama ne objavljuju kao kod nas iz meseca u mesec nego Federalna služba za statistiku na svake dve godine pravi opsežnu anketu o platama.

Prema toj anketi, poslednji put sprovedenoj 2018. godine, medijalna plata u Švajcarskoj je iznosila 6.502 franka bruto, 10% najslabije plaćenih primali su manje od 4.313 franaka, a 10% najbolje plaćenih primali su više od 11.406 franaka bruto mesečno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com