Umrla Goar Vartanjan, čiji su mnogi identiteti još tajna

U 94. godini života umrla je legendarna sovjetska obaveštajka Goar Vartanjan, saopštila je Spoljna obaveštajna služba Ruske Federacije, a prenela RIA Novosti.

Ako su čitaoci Ekonomskih Vesti gledali američku seriju „Amerikanci“ (trenutno se emituje na HRT2), Goar Vartanjan je dokaz da u toj seriji sigurno bar osnovna priča nije ni Holivud ni američka paranoja (Profesija maskirani obaveštajac: Koliko su identiteta imali Gevork i Goar Vartanjan).

Goar Vartanjan i njen suprug Gevork Vartanjan (1924-2012) su se tri puta venčali u raznim zemljama i sa uvek novim identitetom i državljanstvom, a tokom svog 45-godišnjeg obaveštajnog rada u Iranu, Dalekom i Srednjem Istoku, Zapadnoj Evropi i SAD, sa koga je tajnost skinuta samo za period do 1943. godine.

Te su godine ušli u istoriju kao „laka konjica“ ili „špijuni na biciklima“ koji su za vreme Teheranske konferencije sprečili nacističku nameru da kidnapuju ili izvrše atentat na Staljina, Ruzvelta i Čerčila. Gevorku Vartanjanu je tada bilo 19 godina, već tri godine je radio za Spoljnu obavestajnu službu SSSR-a. Njoj je tada bilo 17 godina, od 13. godine je radila za istu službu.

Danas je saopšteno da su se specijalizovali za vojno-politički obaveštajni rad, a u manjoj meri za naučno – tehnološki. Uspešnu obaveštajnu karijeru u inostranstvu okončali su 1986. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com