NBS: Poslovne banke neće uvoditi negativne kamatne stope

Narodna banka Srbije saopštila je danas da je potpuno ekonomski neopravdano razmatrati bilo kakvu primenu negativnih kamatnih stopa u depozitnim poslovima poslovnih banaka.

NBS

„Čak i u zemljama u kojima centralne banke u dužem vremenskom periodu vode politiku negativnih kamatnih stopa, poslovne banke se maksimalno uzdržavaju od primene negativnih kamatnih stopa u depozitnim poslovima sa klijentima (privredom i stanovništvom), vodeći računa o održivosti svog poslovanja. Primeri poslovnih banaka koje su uvele negativne kamatne stope prema klijentima u ovim zemljama su izuzetno retki i izolovani. Pri tome, primena negativnih kamatnih stopa propisana je samo u specifičnim slučajevima i to isključivo u poslovima sa velikim korporativnim klijentima za depozite iznad određenih vrlo visoko postavljenih vrednosti.

Kada je reč o Srbiji, potpuno je ekonomski neopravdano razmatrati bilo kakvu primenu negativnih kamatnih stopa u depozitnim poslovima poslovnih banaka. Naime, Narodna banka Srbije ne primenjuje negativne kamatne stope u monetarnim instrumentima, pa nema osnova ni da poslovne banke razmišljaju o primeni negativnih kamatnih stopa. Pri tom, činjenica je da u Srbiji postoje pozitivne, relativno atraktivne kamatne marže kao razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa kako u dinarskom, tako i u deviznom znaku, što omogućava bankama da posluju profitabilno. U tom smislu cena koštanja izvora u odnosu na upotrebu sredstava takođe ne može biti opravdanje za razmatranje uvođenja negativnih kamatnih stopa na depozitne poslove.

Negovanje i unapređenje odnosa sa klijentima u depozitnim poslovima, i uvećanje baze domaćih depozita je od ključnog značaja za finansijsku stabilnost u Srbiji, što je imajući u vidu karakteristike našeg finansijskog sistema sigurno izraženije u odnosu na zemlje čije centralne banke primenjuju negativne kamatne stope. Stoga, Narodna banka Srbije i na ovaj način nastoji da istakne da pojedine specifične pojave u međunarodnom okruženju nikako nisu primerene i opravdane u domaćim uslovima, niti mogu služiti kao smernice za ponašanje domaćih banaka“, navodi se u saopštenju NBS-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com