NBS povećala referentnu kamatnu stopu na 5,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas je odlučio da referentnu kamatnu stopu te banke poveća jedanaesti put zaredom,ovog puta za 0,25 procentnih poena na 5,5 odsto.

Referentna kamatna stopa NBS, od aprila 2022.godine do danas, povećana je za 450 baznih poena.

Za 0,25 procentnih poena povećane su i kamata na depozitne olakšice, pa sada iznosi 4,5 odsto, kao i kamata na kreditne olakšice pa sad iznosi 6,5 odsto.

Pri donošenju ovakve odluke, navodi se u saopštenju NBS, Izvršni odbor je imao u vidu da su, i pored znakova popuštanja, globalni troškovni pritisci i dalje visoki i da je potrebno ograničiti njihove indirektne efekte na rast cena na domaćem tržištu, koji mogu nastati putem inflacionih očekivanja, kao i uticati na deo pritisaka koji dolaze sa strane tražnje.

Izvršni odbor, navodi se dalje, očekuje da će inflacija ostati povišena i u prvom tromesečju ove godine, kao posledica nastavka prenošenja visokih troškovnih pritisaka iz prethodnog perioda i povećanja cena električne energije i gasa za domaćinstva.

Nakon toga, u nastavku godine očekuje se smirivanje inflacionih pritisaka, pre svega u drugoj polovini godine čemu će doprineti egikasnost dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora, koji su vodili rastu cena energenata i hrane u prethodnom periodu6, usporavanje uvozne inflacije kao i niža eksterna tražnja, objašnjava NBS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com