Zemljotres : Da li se Turska pomerila 3 metra na jugo-zapad?

Gotovo svi evropski mediji su preneli izjavu Karla Dolonija, predsednika Nacionalnog instituta geofizike i vulkanologije Italije da je zemljotres, koji je pogodio Tursku, doveo do pomeranja Arabijske tektonske ploče (na kojoj se nalazi Sirija) prema Anadolijskoj tektonskoj ploči (na kojoj de nalazi Turska) odjednom za tri metra.

„Prema ocenama kojima raspolažemo i koje se postepeno preciziraju, znamo da se aktivizirao rascep ne manji od 150 kilometara, s pomeranjem od tri metra. Drugim rečima, to je kao kad bi se Turska u odnosu na Arabijsku tektonsku ploču pomerila za tri metra na jugo-zapad“, rekao je Doloni za rimski Corriere della Sera.

Ruski naučnik Pjotr Šebaljin, direktor Instituta teorije i prognoze zemljotresa i matematičke geofizike tvrdi da bi pomeranje od tri metra bilo karakteristično za zemljotres amplitude 9 stepeni.

„Čak ako bi se desilo pomeranje od 1 metra to bi bilo u samo u centru pomeranja tektonske ploče. Ja ne verujem u tu izjavu, to je netačan prevod, izvrnuta informacija“, rekao je Šebaljin za ruske medije.

Njegov kolega geofizičar Sergej Puljinec, glavni naučni saradnik Instituta kosmičkih istraživanja Ruske akademije nauka tvrdi da se nije pomerila cela tektonska ploča nego jedan od blokova.

„Da se dogodilo pomeranje cele ploče, sve što se na njoj nalazi, palo bi. Arabijska ploča nije cela nego se sastoji od blokova. Ono što je bilo blizu epicentra zemljotresa, to se pomerilo“, tvrdi Puljinec.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com