NBS privremeno ograničila kamate na stambene kredite

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj vanrednoj sednici doneo je Odluku o privremenim merama za banke, koje se odnose na stambene kredite fizičkim licima.

Tom odlukom su, kako je saopštila NBS, ograničene kamatne stope za dužnike, koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji ukupni iznos ne prelazi 200 000 evra.

Ovim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od 15 meseci, a počev od oktobarske rate.

Banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene odluke.

Kod stambenih kredita, koji su odobreni zaključno sa 30.julom 2022.godine,nominalna kamatna stopa na stanje stambenih kredita ne može biti viša od 4,08 odsto. To je prosečna ponderisana kamatna stopa na stanje stambenih kredita odobrenih u Republici Srbiji, koju je objavila NBS sa stanjem na dan 31.jula 2022.godine, uvećana za 30 odsto. Njenom primenom, dužnicima će biti umanjena rata kredita od 10% do više od 25 odsto.

Korisnici stambenih kredita, koji su odobreni od 31.jula 2022.godine do stupanja na snagu Odluke, a čija je inicijalna kamatna stopa veća od 4,08 odsto, zaključno s decembrom 2024.godine plaćaće umanjenu ratu kredita sa kamatom iz prvobitnog plana otplate, iako su okolnosti u kojima su se ovi gradjani zadužili već jasno ukazivale na mogući dalji rast euribora, saopštila je NBS.

Narodna banka ističe da su banke, u slučaju da dodje do snižavanja promenljivih kamatnih stopa, obavezne da izvrše uskladjivanje rate u skladu sa zaključenim ugovorom o stambenom kreditu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com