Ispeci, pa reci : Hoće li Brazil hapsiti Putina, ako dodje…

Brazilski predsednik Luiz Injacio Lula da Silva novembra 2024.godine trebalo bi da bude domaćin samita G20.

Primajući predsedništvo tom grupacijom država od indijskog premijera Narendre Modija, Lula je za indijsku medijsku platformu First post u nedelju izjavio da će ruski predsednik Vladimir Putin u Brazilu biti dobrodošao bez obzira na nalog za njegovo hapšenje, koji je izdao Medjunarodni krivični sud.

„Verujem da Putin može mirno da dodje u Brazil. Ono što mogu da vam kažem to je da ako ja budem predsednik Brazila, a on dodje u Brazil, nema šanse da će biti uhapšen“, rekao je Lula u nedelju.

U ponedeljak se korigovao.

Na konferenciji za štampu u Nju Delhiju, prema izveštajima AFP, Blumberga, ali i ruskih medija, Lula se setio da o tome ko će biti hapšen, ako neće u Brazilu odlučuje sud,a ne vlada, ali je obećao i da će proučiti zašto je protokol Medjunarodnog krivičnog suda Brazil potpisao, a SAD, Rusija, Kina i Indija nisu.

„Ako Putin dodje u Brazil, sud će biti taj koji će odlučiti da li će on biti uhapšen ili ne, a ne ja“, rekao je Lula da Silva.

„Ja želim da znam zašto smo mi članovi [Medjunarodnog krivičnog suda] a SAD, Rusija, Indija i Kina nisu. Ne kažem da se spremam da izadjem ispod jurisdikcije Suda, ja prosto hoću da znam zašto je Brazil potpisao sporazum“, rekao je Lula.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com