NBS: Rast cena biće privremen

Inflacija je u Srbiju u prvom tromesečju 2021. godine bila na niskom nivou (1,4%) jer je izostao sezonski uobičajen rast cena povrća, koji je zatim nadoknadjen u aprilu, pa je medjugodišnja inflacija porasla na 2,8 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije.

Nešto viša stopa inflacije očekuje se i u maju, pri čemu će njen rast  biti privremen, ocenio je Izvršni odbor NBS.

Taj rast će biti posledica niske baze iz prethodne godine, prvenstveno kod naftnih derivata što je slučaj i u većini drugih zemalja.

NBS ocenjuje da niska bazna inflacija od 1,8 odsto ukazuje na odsustvo znatninih inflatornih pritisaka sa strane tražnje, a njeno stabilno kretanje oko trenutnog nivoa očekuje se i u narednom periodu.

Za sada nema ublažavanja stimulativnih mera većine centralnih banaka u svetu, jer se faktori koji su dovelu do ubrzavanja inflacije početkom ove godine ocenjuju kao privremeni, primećuje NBS.

Takodje, nedavno povećanje dugoročnih kamatnih stopa u SAD zasad se nije znatnije odrazilo na finansijske uslove za zemlje u usponu, koji su i dalje povoljni, navodi se u saopštenju NBS.

Ali se naglašava važnost opreznog pristupa u vodjenju monetarne politike, pre svega zbog neizvesnosti na svetskom robnom tržištu.

Uzlazni trend cena nafte, primarnih poljoprivrednih proizvoda i hrane traje već izvesno vreme.

Referentnu kamatnu stopu Izvršni odbor NBS je zadržao na dosadašnjem nivou od 1 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com