Rekordni mesečni rast inflacije u SAD i Nemačkoj, uznemirenje na berzama

Nemački berzanski indeksi danas su  nastavili, sinoć u SAD i Aziji započeti trend daljeg pada, a pošto su objavljeni podaci o rastu potrošačkih cena u Americi mnogo gori od očekivanih, izveštava finanzen.net.

Akcije se rasprodaju u strahu da će Fed kamate povećati pre nego što se očekivalo i time državne obveznice učiniti atraktivnijim za ulaganja od akcija, a uslove finansiranja kompanija nepovoljnijim. Iako ima berzanskih analitičara koji ovaj rast inflacije vezuju za nisku prošlogodišnju bazu, raste na berzama strah da bi inflacioni pritisak mogao da uspori započeti oporavak američke ekonomije.

U aprilu su potrošačke cene u SAD u odnosu na april 2020. godine bile više za 4,2 odsto što je najviši medjugodišnji aprilski rast od 2008. godine.

U odnosu na prethodni mesec, potrošačke cene su u aprilu 2021. godine u SAD povećane za 0,8 odsto što je najviši rast u tom mesecu od 2009. godine.

Pošto je istekao šestomesečni period smanjenja PDV-a, u Nemačkoj inflacija raste četvrti mesec zaredom, pa je u aprilu 2021. u odnosu na april 2020. iznosila 2 odsto, a to je najviša medjugodišnja stopa inflacije u tom mesecu od 2009. godine.

Kako je saopštila Nemačka služba za statistiku, najzaslužnije za ovaj rast su cene energenata čiji se rast od 7, 9 odsto ima zahvaliti kako niskoj prošlogodišnjoj bazi tako i uvodjenju CO2 – naknade od 1. januara 2021. godine. Gorivo je na medjugodišnjem nivou poskupelo u Nemačkoj za 23,3 odsto, ulje za loženje za 21,1 odsto, dok je struja pojeftinila za 0,2 odsto. Ukoliko bi se navedena povećanja izuzela, medjugodišnja inflacija bi bila 1,2 odsto iako su konditorski proizvodi poskupeli za 3,1 odsto, mlečni proizvodi i buter za 2,5 odsto, sadnice i cveće za 7,5 odsto, proizvodi od kafe za 5,1 odsto, duvanski proizvodi za 4,5 odsto, frizerske usluge i nega tela za 6,1 odsto…

Pojeftinili su u Nemačkoj mobilni telefoni i telekomunikacione usluge.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com