NBS: Referentna kamatna stopa ostaje ista

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4 odsto.

NBS2

Donoseći odluku, Izvršni odbor je imao u vidu očekivane efekte dosadašnjeg snižavanja referentne kamatne stope, kao i očekivano kretanje inflacije u narednom periodu. Prema oceni Izvršnog odbora, na povratak međugodišnje inflacije u granice cilja u prvoj polovini naredne godine uticaće, pre svega, postepen rast agregatne tražnje u Srbiji i inflacije u međunarodnom okruženju, kao i niska baza kod cena naftnih derivata, dok će je niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme usporavati.

Pored toga, Izvršni odbor je imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i njen mogući uticaj na kretanje inflacije i tokove kapitala ka zemljama u usponu. Ipak, uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi povećava otpornost domaće privrede na uticaje iz međunarodnog okruženja. Zahvaljujući tome, smanjena je i spoljna neravnoteža, a makroekonomski izgledi naše privrede znatno su bolji, što je potvrdio i MMF u okviru četvrte i pete revizije aranžmana.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. oktobra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com