NBS: Tržište kriptovaluta u Srbiji nije značajno

Tragom informacije da Rusija priprema zakonsko rešenje za tržište kriptovaluta, Ekonomske Vesti su se obratili Narodnoj banci Srbije sa pitanjem da li se slični koraci mogu očekivati i u Srbiji.

Za sada – NE.

Kako nam je rečeno u toj finansijskoj instituciji, tržište kriptovaluta u Srbiji trenutno jednostavno nije dovoljno veliko da bi se pristupilo izradi zakonskih rešenja.

„Paralelno sa praćenjem aktuelnih dešavanja na inostranim tržištima kriptovaluta, Narodna banka Srbije prati i aktuelna dešavanja na domaćem tržištu na kojem do sada nije primećeno značajnije prisustvo virtuelnih valuta, odnosno tržište virtuelnim valutama u Srbiji još ne možemo smatrati pojavom od sistemskog značaja“, rekli su u NBS za Ekonomske Vesti i dodali da u ovom trenutku „pozitivno zakonodavstvo Republike Srbije ne uređuje pitanje virtuelnih valuta“.

NBS dodaje i da ona neka zakonska ovlašćemnja da izdaje dozvole za trgovanje virtuelnim valutama, ali ni za postavljanje uređanja za kupovinu i prodaju virtuelnih valuta i slično.

„U tom smislu Narodna banka Srbije nije u mogućnosti da garantuje za korišćemnje virtuelnih valuta, ulaganje u te valute, kao ni za njihovu vrednost, tako da svako ko se upušta u ove ili bilo koje druge aktivnosti u vezi sa virtuelnim valutama, čini to na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske i druge rizike koji proističu iz tih aktivnosti“, upozoravaju iz Narodne banke Srbije.

Ipak, NBS ponavlja da prati sva dešavanja u vezi sa kriptovalutama, kako u Evropi tako i u celom svetu.

„Kada u analizi svih relevantnih faktora rezultat bude potreba regulatornog uređivanja ove oblasti, javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena. Naravno, u slučaju eventualnog donošenja propisa kojim će se regulisati upotreba virtuelnih valuta, veličina tržišta neće biti jedini faktor koji će se uzeti u obzir, već svakako i bezbednost korisnika i njihova zaštita, kao i odgovornost onih koji omogućavaju njihovo korišćenje“, kažu u Narodnoj banci Srbije i još jednom upozoravaju da „svi koji se trenutno bave trgovanjem virtuelnim valutama treba da uzmu u obzir odredbe važećeg zakona kojim se uređuje pranje novca i finansiranje terorizma, imajući u vidu da je svuda u svetu uočeno da sui zbog svoje anonimnosti virtuelne valute često bile zloupotrebljene i predstavljale su sredstvo za pranje novca i finansiranje drugih krivičnih dela“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com