NBS: Pratimo bitkoin, ali ne garantujemo za njega

Dešavanja u vezi sa najpoznatijom svetskom kriptovalutom bitkoin nisu zaobišla ni Srbiju. Rast (i pad) vrednosti bitkoina pomno se prati, kao i sva mišljenja u vezi sa tom kriptovalutom. Portal Ekonomske Vesti pitao je i Narodnu banku Srbije (NBS) da da svoje mišljenje o bitkoinu, koje se ne razlikuje mnogo od stavova većine centralnih banaka širom sveta.

„Bitkoin kao virtuelna valuta je oblik neregulisanog digitalnog novca koji ne izdaje centralna banka, tako da ne garantuje njegovu vrednost“, odmah na početku NBS upozorava građane koji trguju ili se razmišljaju da počnu sa trgovanjem bitkoinima.

NBS dodaje da su internet platforme koje se koriste za konverziju virtuelnih valuta u konvencionalne „po pravilu neregulisane i njihovi korisnici nisu zaštićeni od rizika kojima su izloženi prilikom obavljanja trgovine“.

„S tim u vezi, iako je u poslednje vreme zabeležena sporadična pojava takozvanih bitkoin bankomata, u ovom trenutku ne možemo izneti egzaktne podatke o veličini tržišta bitkoinom u Srbiji, jer smatramo da se najveći deo tog tržišta obavlja upravo preko gore navedenih internet platformi, nad kojima Narodna banka Srbije nema ovlašćenja za nadzor“, ističe NBS za portal Ekonomske Vesti.

Na naše pitanje da li postoji spisak kompanija u Srbiji koje se bave trgovanjem bitkoinom, u NBS odgovaraju: „Kompanije koje se trenutno bave prodajom bitkoina nisu finansijske institucije, u smislu pozitivnih propisa Republike Srbije, ne mogu biti registrovane u tom svojstvu i ne postoji zvanični i jedinstveni registar tih kompanija“.

NBS je još jednom upozorila da bitkoin ne predstavlja zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji, niti može biti predmet kupovine i prodaje od strane banaka i ovlašćenih menjača.

„Zbog toga, kao i zbog činjenice da ne postoje nikakvi mehanizmi zakonske zaštite ulagača, ulaganje u bitkoin ili slične virtuelne valute predstavlja rizik i može izazvati finansijske gubitke. Svako ko se upušta u ove ili bilo koje druge aktivnosti u vezi sa virtuelnim valutama, to čini na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske rizike koji proističu iz tih aktivnosti“, kažu u NBS.

Centralna banka ističe i da je vrednost bitkoina „veoma varijabilna“.

„O volatilnosti i nestabilnoj vrednosti bitkoina svedoče i promene koje su se desile u poslednjih nekoliko meseci. Naime, vrednost bitkoina je naglo porasla sa oko 1.000 dolara za jedan bitkoin, za koliko je vršena konverzija preko internet platformi početkom godine, na preko 3.000 dolara za jedan bitkoin u toku juna ove godine. Krajem avgusta bitkoin je dostigao rekordnu vrednost od 4.700 dolara, a zatim je ponovo doživeo pad početkom septembra (ovih dana se mogao kupiti po ceni od 4.520 dolara“, ističu u NBS i dodaju da će u narednom periodu razmotriti potrebu za regulatornim ili drugim odgovorom u našem finansijskom sistemu a u vezi sa bitkoinom.

One thought on “NBS: Pratimo bitkoin, ali ne garantujemo za njega

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com