Nema opraštanja starih dugova prema Telekomu i Infostanu

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su netačne tvrdnje iznete u dnevnom listu „Politika“ o navodnom opraštanju dugovanja velikom broju građana od strane dva velika poverioca – Infostana i Telekoma.
telekom
U saopštenju se objašnjava da je u današnjem izdanju tog lista, u tekstu pod naslovom „Oprošteno 650.000 neplaćenih računa Telekoma i Infostana“, navedeno da su „dva velika poverioca – Infostan i Telekom odustali od najvećeg broja svojih izvršnih predmeta u sudovima i na taj način oprostili dugovanja velikom broju građana“.
Ministarstvo je naglasilo da je to apsolutno netačna informacija, koja nije saopštena od strane pomoćnika ministra Nele Kuburović na sastanku predsednika osnovnih i privrednih sudova, koji je juče održan u Novom Sadu.
U saopštenju se ističe da su, u skladu sa novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, izvršni poverioci imali rok do 1. jula ove godine da se izjasne da li žele da se njihovi postupci nastave pred sudom ili da se predmeti dodele u rad javnim izvršiteljima.
U onim predmetima u kojima se izvršni poverioci nisu izjasnili, doći će do obustave postupka.
Međutim, obustava postupka ne podrazumeva „opraštanje duga“ jer postoji veliki broj sudskih predmeta u kojima su dužnici već platili dug, ali koje sud nije „rasknjižio“, odnosno označio rešenim, ili poverioci nisu ranije obavestili sud o tome da je njihov dug naplaćen.
Takođe, do obustave može da dođe i ukoliko su poverioci u međuvremenu prestali da postoje ili su dužnici umrli, a naslednici nisu poznati.
Dakle, kako se konstatuje, istina je da će doći do obustave u prinudnoj naplati duga u određenom broju predmeta, ali to nije navedena cifra u naslovu teksta u listu „Politika“.
Konačan i tačan broj predmeta u kojima će nastupiti obustava biće poznat nakon što se statistički urede evidencije sudova o izjašnjenjima izvršnih poverilaca, a što će biti do kraja jula.
U skladu sa Zajedničkim uputstvom, koje su doneli Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva i Ministarstvo pravde u aprilu ove godine, Ministarstvo je obezbedilo tehničke uslove da se na što jednostavniji način veliki poverioci, koji imaju više stotina, pa i hiljada predmeta u jednom sudu, izjasne o nastavku postupka u starim predmetima.
Takođe, omogućeno je da se u što kraćem roku izvrši evidencija izjašnjenja poverilaca preko poslovnog softvera za evidenciju sudskih predmeta (AVP).
Na ovaj način će se uštedeti kako ljudski resursi, tako i vreme potrebno da se izvrši evidencija za približno milion i po starih izvršnih predmeta, i tako omogući sudovima i javnim izvršiteljima da što pre nastave rad u ovim predmetima, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com