Nemačka vlada danas odlučuje: Veće penzije za sedam miliona Nemaca

Nemačka velika koalicija se kasno sinoć polovično usaglasila o predlozima Socijaldemokratske partije (SPD) za izmene penzijskih propisa, pa će nemačka vlada na današnjoj sednici u tom duhu formulisati mere koje će značiti povećanje penzija za oko 7 miliona Nemaca od 1. januara 2019. godine.

Ključni predmet spora u koaliciji – rok u kome će biti garantovan sadašnji nivo penzije za 45 godina staža osiguranja od 48% prosečne plate – rešen je do pola: taj se nivo penzija garantuje do 2025. godine, s tim da stopa penzijskog doprinosa, koji sada u Nemačkoj iznosi 18,6%, ne sme porasti na više od 20%, a starosna granica za penzionisanje ostaje 67 godina.

Sudbina predloga Socijaldemokratske partije da se nivo penzija od najmanje 48% prosečne plate garantuje do 2040. godine moraće da sačeka mišljenje stručne komisije, koja je već formirana.

Stručnjak za penzijska pitanje Aksel Berš-Zupan za FAZ am Sonntag je izračunao da bi garantovanje nivoa penzije od najmanje 48% prosečne plate (za 45-godišnji staž osiguranja) do 2040. godine značilo dodatne troškove od 493 milijarde evra. Da bi taj iznos bio obezbedjen, smatra on, stopa penzijskog doprinosa morala bi da bude povećana sa sadašnjih 18,6% na 25,6% ili bi morao da bude povećan PDV sa sadašnjih 19% na 22% ili bi starosna granica za odlazak u penziju morala da bude podignuta sa sadašnjih 67 godina na 70 godina.

Nemački ministar finansija socijaldemokrata Olaf Šolc s ovim se „širenjem panike“ ne slaže. On tvrdi da će kasa nemačkog saveznog budžeta porasti sa sadašnjih 350 milijardi evra na 500 milijardi u 2030. godini što omogućava garantovanje nivoa penzije od 48% prosečne plate bez katastrofičnih scenarija.

Prema sinoćnjem dogovoru, sve majke čija su deca rodjena pre 1992. godine dobiće od 1. januara 2019. godine dodatnih pola penzijskog poena, mada je koalicioni dogovor predvidjao da bonus, ali od celog penzijskog poena, dobiju samo majke sa troje i više dece. Tako će povećanje penzije dobiti ukupno oko sedam miliona Nemaca, umesto tri miliona kako je predvidjao koalicioni dogovor.

Penzije će biti povećane i invalidskim penzionerima.

Stopa doprinosa za nezaposlenost biće smanjena sa sadašnjih 3% na 2,5 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com