Nemački cinizam: Pare za oružje i pare za razvojnu pomoć – ruku pod ruku

U sredu popodne bilo je tako burno u nemačkoj vladi da su se na istom cilju udružili ministarka vojske Ursula van der Lajen i ministar za razvojnu pomoć Gerd Miler.

Ministarka vojna nezadovoljna je količinom novca koji je za nemačku vojsku predvideo nemački ministar finansija Olaf Šolc (SDP) – umesto povećanja od 12 milijardi samo 2,5 milijarde – te se udružila, sa takodje novčanim tetmanom nezadovoljnim ministrom za razvojnu pomoć, namerna da „grešku“ ispravi.

Simbioza je samo naizgled paradoksalna (zar posle svake vojne intervencije ne ide razvojna pomoć), ali nije bez osnova. Kako piše Spigl, Nemačka se obavezala da iznos, predvidjen u njenom budžetu za razvojnu pomoć, ne može padati ispod 0,5% BDP, a čak je obećala i da će dostići 0,7 odsto. Ali to nije sve: Dogovoreno je da svaki dodatni evro za vojsku mora biti praćen dodatnim izdvajanjima za razvojnu pomoć. Otud je ministru za razvojnu pomoć u interesu da Nemačka što više izdvaja za vojsku.

Ursuli van der Lajen to svakako nije jedina pomoć. Ukoliko Šolc ostane pri svojoj štedljivosti, a nemački mediji lobiraju protiv takve mogućnosti, Nemačka do 2024. godine neće ispuniti zadatak koji joj je zadao američki predsednik Donald Tramp: njeni izdaci za vojsku, ove godine 1,24%, neće do 2024. godine dostići 2% njenog BDP-a.

Budžet se usvaja u julu, u julu na samit NATO-a u Briselu dolazi narečeni Tramp. A da će nemačka kancelarka Angela Merkel, uveren je Špigl, „na samit NATO putovati kao žrtveni jarac, nije verovatno“.

Na to, bez sumnje, računa i Ursula van der Lajen.

Nemački vojni budžet prošle godine je iznosio 37 milijardi evra. Ukoliko bi se udovoljilo zahtevima američkog predsednika i računajući rast nemačkog BDP-a a taj bi se budžet kretao ka cifri od 100-tinak milijardi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com