Niš: Grejanje poskupljuje barem 20%

Uprava niške gradske toplane zatražiće od čelnika lokalne samouprave da cena grejanja naredne sezone, bude skuplja za minimum 20 odsto, pišu Večernje novosti.

Radijator

Osim ovog, zahtevaće i promenu mnogih odluka koje je prethodno gradsko rukovodstvo, kako je navedeno, verovatno donelo radi održavanja socijalnog mira.

Iako prirodni naftni gas, koji se u gradu na Nišavi i koristi kao glavni energent, nije poskupeo, čelnici Toplane tvrde da je cena koju Nišlije plaćaju i te kako manja u odnosu na ostale korisnike daljinskog grejanja u Srbiji, i da je zahtev za poskupljenje neophodan.

“Detaljnom analizom i računicom utvrdili smo da ima prostora za povećanje cena i to minimum za petinu sadašnje cene jer je to neophodno kako bismo mogli da funkcionišemo normalno, jer cena gasa je ista za sve toplane i nema osnova po kojoj bi mi imali niže cene od ostatka”, istakao je Zoran Stojanović, v. d. direktora JKP „Gradska toplana“.

“Predložiću novom gradskom veću, da se iduće grejne sezone obračun vrši isključivo po utrošku, a da se po kvadratu ukine, jer su sada sve podstanice opremljene kalorimetrima. Ustupak je učinjen prošle sezone ali bi to sada trebalo da se promeni”, kaže on.

Kad je reč o obračunu po metru kvadratnom, aktuelna cena od aprila je 74 dinara po kvadratu. Kad je reč o obračunu po potrošnji, fiksna cena je 28 dinara po metru kvadratnom plus varijabilni deo 3,97 po kilovat-satu toplotne energije.

Osim ovih mogućih promena, u Toplani razmatraju i promenu uslova koji se tiču privremenog isključenja sa mreže.

“Stiglo nam je više od hiljadu i po zahteva za isključenje sa mreže, ali ima mnogo i onih koji žele da se priključe, tako da će nam to biti prioritet, a prvenstveno apelujem na građane da se ne isključuju, a ako ipak ostanu pri tome da najbolje nađu neko „treće lice“ koje će to da uradi, jer mi nemamo resurse, a i u planu je da tražimo od grada da nam odobri da to počnemo da naplaćujemo”, istakao je direktor Stojanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com